Dragen van lenzen

Contactlenzen zijn optische, medische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie. In deze gevallen wordt het licht niet nauwkeurig genoeg op het netvlies (een transparante laag van zenuwcellen die een rol spelen bij de lichttransmissie) geprojecteerd. Dit resulteert in een wazige beeldvorming: het zicht is niet meer scherp. Een lens breek de lichtstralen op een iets andere manier, zodat het beeld toch juist op de goede plaats in je oog terecht komt en je scherp ziet. Wij hebben de beste prijzen voordaglenzen, weeklenzen, maandlenzen, jaarlenzen en kleurlenzen.

Iedereen kan contactlenzen dragen, behalve een zeer kleine groep mensen voor wie dit om medische redenen niet mogelijke is. Voor alle andere mensen zijn er inmiddels zoveel verschillende soorten contactlenzen, dat er bijna altijd een oplossing is, die aansluit bij persoonlijke wensen. Ook voor kinderen is het dragen van contactlenzen in principe mogelijk. Maar ontbreekt het kinderen aan motivatie om aan lenzen te wennen of kunnen zij er niet hygiënisch genoeg mee omgaan, dan is het af te raden. Een speciale kinderbril is dan een gemakkelijkere én leukere oplossing.

Er is niet echt een minimum leeftijd voor het dragen van contactlenzen. Wanneer een kind zelf graag lenzen wilt en goed gemotiveerd is, leveren contactlenzen in de praktijk meestal geen problemen op. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het kind in staat is om de lenzen met zorg te behandelen en de hygiëne in acht te nemen. Net als brillenglazen zal men de contactlenzen regelmatig moeten laten controleren, de sterkte stabiliseert immers pas op latere leeftijd.

Lenzen van Lensfactory.be uiteraard! Welk merk, soort, type en sterkte, kunnen wij echter niet vertellen. Het is onze doelstelling om onze klanten op een gezonde en verantwoordelijke manier te helpen met het dragen van lenzen. Wij raden aan om eerst contact op te nemen met een specialist. Er zijn immers te veel verschillen tussen de lenzen (materiaal, watergehalte, diameter, …) Slecht aangepaste lenzen dragen kan veel oogproblemen veroorzaken en dat wensen we onze klanten uiteraard niet toe.

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Zij worden op hun plaats gehouden door de luchtdruk die op de lens duwt. De traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, zorgt er voor dat er geen lucht (en druk) onder de lens geraakt. Je hebt hetzelfde fenomeen wanneer je twee vochtige glazen platen op elkaar legt. Probeer die maar eens van elkaar te halen. In mindere mate helpen ook de oogleden die een lichte druk op de lens uitoefenen. Bij het knipperen glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea kunnen bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens kunnen opstapelen.

Dat is absoluut onmogelijk. Het hoornvlies waar uw contactlenzen op drijft gaat over in het bindvlies (oogwit) wat rondom vast zit aan de binnenkant van uw oogleden. Zo kan er dus nooit een contactlens naar achteren schuiven. En dat geldt ook voor vuil en traanvocht. Als je een lens dus even niet kunt vinden, zit deze waarschijnlijk onder één van de oogleden. Als je rustig blijft knipperen dan schuift de lens meestal weer op zijn plek. Anders ben je de lens verloren.
Er bestaan kleurlenzen die de natuurlijke kleur van je ogen benadrukken of lenzen die je natuurlijke kleur volledig veranderen. Bruine ogen worden omgetoverd in blauwe. Er bestaan verschillende kleuren waaruit je kan kiezen.

Jazeker. Er zijn diverse soorten lenzen waarmee men zowel in de verte als dichtbij kan zien. Bij de ene soort zit het leesdeel onderin en is verzwaard om draaien te voorkomen. Bij de ander is een ringensysteem toegepast, waarbij in de binnenste ring de correctie voor de verte is gevat en in de buitenring de sterkte voor dichtbij.

Een andere methode die ook wel wordt gebruikt is het aanpassen van een verte-lens op het ene oog en een leeslens op het andere (monovisie).

Het kan, maar alleen met speciale dag-en nachtlenzen. Voor alle andere lenzen geldt: altijd uitdoen. Tijdens de slaap is de aanvoer van spoelstoffen voor je ogen namelijk lastiger, omdat je tijdens je slaap bijna geen traanvocht produceert. Een contactlens bemoeilijkt dat proces extra. Uitdoen biedt u meteen de mogelijkheid om ze te reinigen.

Contactlenzen dragen tijdens het sporten is zeker te verkiezen boven een bril. Met contactlenzen heb je immers geen last van de ongemakken die een bril met zich brengt. Contactlenzen beslaan niet, schuiven niet van je neus, en geven je een totaal gezichtsveld waardoor je alleen maar beter uit de hoek kan komen.

Liever niet! De kans op bacteriële en schimmelinfecties is merkelijk hoger bij het zwemmen met contactlenzen. Daarenboven nemen contactlenzen het chloor in het lensmateriaal op waardoor je na het zwemmen veel langer wordt blootgesteld aan de irritatie daarvan. Contactlenzen kunnen ook gaan kleven hierdoor en minder makkelijk uit te nemen. Spoelen is dan de boodschap (EYEDROPS of Saline) of wachten tot de ogen genoeg traanvocht hebben aangeleverd. Indien u er op staat toch het risico te nemen, wordt aanbevolen een zwembrilletje te dragen dat stevig aansluit. Anders zou je je contactlenzen kunnen verliezen. Daardoor gaan de lenzen aan je ogen ‘kleven’. Als dit gebeurt, probeer dan niet om je lenzen onmiddellijk te verwijderen.

randerige ogen zijn meestal het gevolg van droge lucht of te weinig knipperbewegingen. Ook een niet goed afgestelde airco kan dit veroorzaken. Flink knipperen om het oog te bevochtigen, vermindert snel de branderigheid. Een andere doeltreffende oplossing is het gebruik van oogdruppels.
Branderige ogen zijn meestal het gevolg van droge lucht of te weinig knipperbewegingen. Ook een niet goed afgestelde airco kan dit veroorzaken. Flink knipperen om het oog te bevochtigen, vermindert snel de branderigheid. Een andere doeltreffende oplossing is het gebruik van oogdruppels.

Het is niet aangeraden om contactlenzen te dragen wanneer je ongemakken ervaart vooral niet als die in relatie staan tot je lens dragen. Raadpleeg in dit geval je specialist.

Praktische vragen over lenzen

Minimaal eenmaal per jaar uw ogen laten controleren door een oogarts is noodzakelijk om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Lenzen van Lensfactory.be uiteraard! Welk merk, soort, type en sterkte, kunnen wij echter niet vertellen. Het is onze doelstelling om onze klanten op een gezonde en verantwoordelijke manier te helpen met het dragen van lenzen. Wij raden aan om eerst contact op te nemen met een specialist. Er zijn immers te veel verschillen tussen de lenzen (materiaal, watergehalte, diameter, …) Slecht aangepaste lenzen dragen kan veel oogproblemen veroorzaken en dat wensen we onze klanten uiteraard niet toe.

Additie is de leescorrectie die wordt toegevoegd. De additie zorgt ervoor dat je zicht dichtbij en veraf wordt gecorrigeerd. Dit wordt door een lensspecialist of oogarts gemeten.

De keuze van lenzenvloeistof is persoonlijk. Ook hier geldt: je specialist kan hierin een advies uitbrengen. Wij verkopen alle merken en je kunt bij ons dus zonder probleem het best passende product bestellen. Let op dat lenzenvloeistof bijna even belangrijk is als de lenzen zelf. De verkeerde vloeistof kan ogen irriteren. We raden je aan om eerst contact op tenemen je specialist.

De diameter van de lens is verschillend van lens tot lens. Deze diameter (samen met de krommingen het design van de contactlens bepalen de passing). Hoe groter de contactlens hoe vaster de contactlens gaat zitten over het algemeen.

Dit probleem komt alleen maar voor als u zachte contactlenzen hebt. Door naar de vorm van de lens te kijken weet je precies of deze goed zit of niet. Als je de lens op je vlakke hand legt dan heeft de lens in de goede positie de vorm van een bolle kom. Zit uw lens binnenstebuiten, dan staan de randen van je lens naar buiten zoals een soepbord.

Sommige klanten bestellen per vergissing een negatieve correctie in plaats van een positieve correctie of andersom. Vraag de klant om goed te zien om het een min of plus correctie gaat.Indien de klant er zeker van is dat hij de juiste correctie heeft besteld en gekregen, verwijs hem door naar de specialist.

Heel af en toe kan een lens een constructiefout hebben en niet de juiste correctie bevatten. In dat geval kan je het enkel vastleggen door de klant een paslenzen op te sturen om uit te proberen. Indien de klant met de paslenzen goed kan zien dan is de kans groot dat het een constructiefout is op het lot en moet de doos lenzen retour voor nazicht in het naar het labo van de leverancier. Klant stuurt de lenzen retour op de kosten van de firma.

Tegenvraag: “Hoe scheuren de lenzen?”

 1. Hapjes uit de rand van de lens, alsof er muizen aan geknabbeld hebben. -> lens is tussen het deksel en het potje geklemd geweest.
 2. Rechte scheuren, een groot driehoekig stuk uit te lens of in twee of meerdere stukken gescheurd. -> Dit wijst op uitdroging.
 3. Gaatje in de lens  -> Fabrieksfout. Een luchtbel in het materiaal die open sprong.

ACTIE:

 1. Handleiding product lezen! Meestal worden lenzen niet goed gereinigd. Lens uitnemen, wrijven, naspoelen en dan pas bewaren.
 2. Bijdruppelen met EYEDROPS
 3. Andere vloeistof die beter reinigt en/of bevochtigt.
 4. Andere lenzen die minder snel uitdrogen.
Bij plotselinge klachten is het raadzaam om naar je huisarts te stappen. Doe in ieder geval altijd je lenzen meteen uit en zet een bril op. Als er een ontsteking geconstateerd wordt, mag je de contactlenzen niet dragen. Je lenzen moeten ook speciaal gereinigd worden, want de kans is groot dat de bacterie die de ontsteking heeft veroorzaakt ook op je lens zit. Doe je dit niet dan heb je zo weer een ontsteking. Bij zachte lenzen zal je het advies krijgen ze te vervangen
Door de lage vochtigheidsgraad in het vliegtuig drogen je ogen uit. Daardoor ervaar je een onprettig gevoel als je lenzen draagt: het is net alsof er een zandkorreltje in je oog zit. Je kan dit verhelpen door een paar bevochtigingsdruppeltjes in het oog te doen wanneer je in het vliegtuig stapt. Personen die werken in ruimten waar de airco aanstaat, hebben vaak last van hetzelfde euvel.

Technische vragen over lenzen

De Basiskromming (BC) (C) (BCR) is de kromming van de binnenkant van de contactlens. Deze kromming bepaalt (samen met het design en de diameter) de passing van de contactlens op het oog.

Astigmatisme is een oogfout waarbij men verschillende correcties nodig heeft in verschillende as-richtingen. Torische lenzen hebben dan ook verschillende sterktes in verschillende asrichtingen. Dit wordt uitgedrukt in “sfeer” SF (of SPH)met een teken voor (-of +), “Cylinder” CYL(zonder teken, altijd -) en as (AX) (0° tot 180°).

Het belangrijkste verschil in contactlenzen zit in het materiaal waarvan zegemaakt zijn. Dit bepaalt namelijk het draagcomfort en de levensduur. Daarnaast zijn alle gangbare sterktecorrecties en cilindrische correcties nagenoeg mogelijk. Harde contactlenzen zijn vormstabiele zuurstofdoorlaatbare contactlenzen. Omdat de vorm van de lens zich minder goed aanpast aan de vorm van het oog, is het draagcomfort iets minder en de gevoeligheid voor verlies iets groter dan bij andere typen. Voordeel van harde lenzen is de levensduur en de goede correctie eigenschappen bij afwijkende sterktes. Zachte contactlenzen zijn volledig flexibel. Hierdoor is de passing op het oog optimaal. Dat verhoogt het draagcomfort en verkleint de kans om een lens te verliezen.

Inmiddels is er een ruim aanbod van zachte contactlenssoorten en bestaat er onderscheid in daglenzen, weeklenzen, maandlenzen en jaarlenzen. Daarnaast zijn er nog kleurlenzen om je ogen een andere kleur te geven en funlenzen om helemaal verrassend mee voor de dag te komen.

Wat je ook kiest, het is altijd een persoonlijke keuze.

Silicon Hydrogel lenzen zijn gemaakt van een iets ander materiaal dan de gewone ‘zachte’ lenzen. Dit materiaal laat veel meer zuurstof door, zodat je ogen meer ontspannen zijn en je lenzen niet snel uitdrogen.

Torische lenzen corrigeren de cilindrische afwijking. Sommige mensen hebben niet alleen afwijking in de sterkte. Voor hen biedt een torische lens uitkomst.

Hydrogel is het “oudere” materiaal waarmee al sinds de jaren ’80 lenzen worden gemaakt. Deze lenzen laten minder zuurstof door dan de Silicone Hydrogel lenzen. De zuurstof wordt door de lenzen getransporteerd door de vloeistof in de lens. Daarom staat bij deze lenzen steeds het water gehalte genoteerd op de technische gegevens (bv: 38, 55, 59 enz…). Hoe hoger het watergehalte hoe hoger de zuurstof doorlaatbaarheid (DK, DK/t, Dk/l: 15-30).Silicone Hydrogel (SiHy) is het “nieuwere” materiaal dat sinds het jaar 2000 wordt gebruikt. Deze laten meer zuurstof door dan Hydrogel lenzen. De zuurstof wordt door de lenzen getransporteerd door de silicone in het materiaal (DK, DK/t, Dk/l: 50-170). Bij deze lenzen is het watergehalte enkel belangrijk voor het comfort. Hoe hoger het watergehalte, hoe hoger het comfort.

Hoewel bepaalde leveranciers een UV-filter aan hun contactlenzen hebben toegevoegd, bieden zij geen totaalgarantie voor schadelijke UV-stralen. Gezondheidsinstanties gaan ervan uit dat contactlenzen geen vervangmiddel zijn voor zonnebrillen temeer omdat contactlenzen maar een deel van het oog bedekken en een ander deel onbeschermd laten.

Daarom raden zij aan een zonnebril te dragen boven de contactlenzen.

Zuurstofdoorlaatbaarheid van een contactlens is belangrijk voor het oog. Deze wordt uitgedrukt in DK of DK/t of DK/l. Hoe hoger dit cijfer hoe meer zuurstofdoorlatend.

De noodzaak om proteïneverwijderingstabletten te gebruiken hangt af van de hoeveelheid proteïnen (eiwitten) die aangemaakt wordt en het vervangschema van je lenzen. Eiwitafzettingen op lenzen zijn normaal. Hoe langer die afzettingen zich echter op de lens bevinden, hoe groter de kans dat de chemische samenstelling ervan wijzigt. Dit kan leiden tot ongemak, troebel zicht of allergie. Als eiwitafzettingen echt een probleem zijn, dan kan je specialistje een lens aanraden die je sneller dient te vervangen. Zo krijgen de afzettingen ook minder kans. Tabletjes kunnen ook een oplossing bieden. Meestal raadt men aan om ze éénmaal per week te gebruiken.

Kijk de bijsluiter na voor een juist gebruik van de proteïneverwijderingstabletten.

Vragen over de mutualiteit

Dit is een verplichte tegemoetkoming van de ziekteverzekering. Je moet namelijk voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen ook naargelang je leeftijd.

Dioptrievoorwaarden:

 • Ben je tussen 18 en 65 jaar?
  Dan heb je recht op een tegemoetkoming als je dioptrie: groter is of gelijk aan 8,25 / kleiner is of gelijk aan -8,25.
 • Ben je ouder dan 65 jaar?
  Dan heb je recht op een tegemoetkoming als je dioptrie: groter is of gelijk aan 4,25 / kleiner is of gelijk aan -4,25.
 • Kinderen en jongeren onder de 18 jaar?
  krijgen altijd een tegemoetkoming voor een bril met corrigerende glazen.
een voorschrift van de oogarts, een factuur met een bestelling voor een heel jaar, een bijlage 15, ingevuld door een optieker.

Vragen over Lensfactory

Onze lenzen en lenzenvloeistof zijn 100% origineel.